ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΒΙΑΣΤΗΣ ΝΤΟΠΙΟΣ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟΣ

Στις 19 Ιουνίου κατήγγειλε φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία διαμένει στις φοιτητικές εστίες Μυτιλήνης, τον βιασμό της εντός των εστιών από φύλακα της εταιρείας security, η οποία επιμελείται την φύλαξή τους.  Ύστερα απ’ τη γνωστοποίηση της καταγγελίας προβήκαμε σε κάποιες πρώτες κινήσεις αλληλεγγύης. Αρχικά, πρωτοβουλία ατόμων ανάρτησε δύο πανό που αφορούσαν το θέμα στο Παν/μιο Αιγαίου. Αφού συγκροτήθηκε η Συνέλευση Ενάντια στη Κουλτούρα του Βιασμού, τη Παρασκευή 23/6 έγινε παρέμβαση στα δικαστήρια, όπου με συνθήματα, τρικάκια και ένα πανό δόθηκε ως πρώτη απάντηση στον σεκιουριτά-βιαστή ο οποίος περνούσε από ανακριτή. Πραγματοποιήθηκε βραδινή πορεία, το ίδιο βράδυ, στο κέντρο της Μυτιλήνης, γεγονός το οποίο ενόχλησε φανερά μερίδα προσωπικού-θαμώνων γνωστών μαγαζιών της προκυμαίας, οι οποίοι δε, υποστήριζαν τον βιαστή με φράσεις όπως «αθώο είναι το παλικάρι», «έλα που σας πείραξε, για δύο σφηνάκια παίρνετε τσιμπούκια». Ακόμα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  αναρτήθηκαν φωτογραφίες και βίντεο που στοχοποιούσαν συντρόφους-φισσες, καθώς και σχόλια από φίλους του βιαστή και λοιπούς υπανθρώπους που απειλούσαν ευθέως κόσμο που στέκεται αλληλέγγυος στη φοιτήτρια και σε καθέναν-μιά που δέχεται επιθέσεις σεξιστικής βίας.

Επειδή όμως, οι ευθύνες δεν βαραίνουν μόνο το βιαστή και τους υποστηρικτές του, αλλά βαραίνουν και την πρυτανική αρχή του παν/μιου Αιγαίου, η οποία με με την κατάπτυστη ανακοίνωσή της νίπτει τα χείρας της προκειμένου να μην πληγεί το κύρος του πανεπιστημίου, αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στη κατάληψη του κτηρίου της διοίκησης του παν/μιου Αιγαίου.

Στόχος μας είναι:

Η ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΑ-ΒΙΑΣΤΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΧΩΡΟ

ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΠΟΥ ΤΗΝ ΒΑΡΑΙΝΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΕΙ ΣΤΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ ΒΙΑΣΤΗ ΣΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΣΤHΡΙΞΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΤΟΥ ΒΙΑΣΜΟΥ

Για μας η κουλτούρα του βιασμού είναι ένα διάχυτο κοινωνικό φαινόμενο που δεν είναι προϊόν μιας φυλής, μιας θρησκείας ή μιας τάξης και εκφράζεται μέσω διαφόρων πρακτικών σεξουαλικής παρενόχλησης προτού φτάσει στην επιτομή της πατριαρχικής επιβολής, αυτή του βιασμού. Το πανεπιστήμιο καθώς και κάθε θεσμοθετημένος κοινωνικός φορέας κυοφορεί την πατριαρχική συνθήκη μέσω της επιβολής του κυρίαρχου λόγου στους υπηκόους του, οι οποίοι την αναπαράγουν στο ευρύτερο κοινωνικό φάσμα.

Η «υποτιθέμενη» άγνοια των διοικητικών προσώπων για τις μεθόδους που επιλέγει η εταιρεία security να “προστατεύσει” τους φοιτητές των εστιών σε συνάρτηση με τον πανοπτικό έλεγχο που επιβάλλεται στις εστίες (χτύπημα κάρτας που δείχνει την παρουσία η μη των φοιτητών/-τριών στα διαμερίσματα, αδειοδότηση για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων όπως κουζίνα, πλυντήριο, αυστηρός έλεγχος φίλων και συγγενών που φιλοξενούν οι φοιτητές, περιστατικά παραβίασης στα διαμερίσματά τους ,πληρωμή ενοικίου για τα δωμάτιά τους κατά την διάρκεια του καλοκαιριού)έγκειται στα πλαίσια μιας νεοφιλελέ πολιτικής η οποία συνθέτει το σκηνικό στο οποίο διαδραματίζονται όλα όσα προαναφέραμε.

Για αυτό και εμείς παραμένουμε πιστοί αρνητές κάθε εξουσιαστικής επιβολής, έμφυλης και μη, σε οποιοδήποτε κοινωνικό πεδίο.

ΒΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑΣ

ΜΑΧΑΙΡΙ ΚΑΙ ΚΛΩΤΣΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΙΑΣΤΕΣ

105FM

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *