ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ΕΝΝΙΑ ΗΜΕΡΕΣ ΚΟΡΟΙΔΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΑΙΓΜΟΥ

Την τελευταία εβδομάδα η “αριστερή” κυβέρνηση συνέχισε ακάθεκτη να εφαρμόζει τη νέο-φιλελεύθερη πολιτική της, με πωλήσεις όπλων σε καθεστώτα που σκοτώνουν ανθρώπους (Σαουδική Αραβία), εκκένωση καταλήψεων, πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και με συλλήψεις Κούρδων αγωνιστών ως δώρο στην επικείμενη επίσκεψη του δικτάτορα Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή στη Μυτιλήνη διεξάγεται ο αγώνας των 35 μεταναστ(ρι)ών μαζί με τους αλληλέγγυους-ες στα κατειλημμένα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, ως συνέχεια του αγώνα που διεξαγόταν στη πλατεία Σαπφούς για ενάμιση μήνα από τους μετανάστ(ρι)ες. Βρισκόμενοι για 9η συνεχόμενη μέρα στα κατειλημμένα γραφεία, εξακολουθούμε να στηρίζουμε έμπρακτα τα αιτήματα που διεκδικούν οι αγωνιζόμενοι μετανάστ(ρι)ες όλον αυτόν τον καιρό, να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την προκλητική αδιαφορία όλων αυτών που διαχειρίζονται το μεταναστευτικό· ΜΚΟ, κυβέρνηση, ΕΕ και δημοτική αρχή έχουν τη κύρια ευθύνη για τη κατάσταση εξαθλίωσης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Μόρια και σε όλα τα κέντρα κράτησης.

Σε αυτό το κρίσιμο σημείο του αγώνα, έχοντας δεχτεί απειλές, θεωρούμε αναγκαίο να προβάλλουμε με όλες τις λεπτομέρειες την ανικανότητα και τα πολιτικά παιχνίδια του κυβερνώντος κόμματος και των τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι δηλώνουν καθημερινά ότι είναι μέλη του πολιτικού κόμματος και όχι της κυβέρνησης (παρουσία του τοπικού βουλευτή Γιώργου Πάλλη), θεωρώντας ότι δεν φέρουν καμία ευθύνη και δεν μπορούν να υλοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των μεταναστ(ρι)ών και της κατάληψης.

Από τη πρώτη μέρα της κατάληψης προσπαθούν να την υπομονεύσουν γράφοντας στις παρακμιακές ιστοσελίδες τους, που διαβάζουν αυτοί και μόνο αυτοί, ότι την κατάληψη την πραγματοποίησαν μετανάστ(ρι)ες υποκινούμενοι από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Όλο αυτό γίνεται στα πλαίσια της επικοινωνιακής πολιτικής ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών προκειμένου να ψαρέψουν ψήφους από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και να διασπάσουν το κίνημα αλληλεγγύης, το οποίο εδώ και χρόνια τόσο στο νησί όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα πρωτοστατεί σε όλους τους αγώνες ντόπιων και μεταναστ(ρι)ών. Στη συνέχεια επιχείρησαν να σπιλώσουν την υπόληψη ενός ανθρώπου που έχει σταθεί δίπλα τους από την πρώτη στιγμή και έχει υποστηρίξει έμπρακτα τον αγώνα τους, πραγματοποιώντας και ο ίδιος απεργία πείνας, κατηγορώντας τον ως ηγέτη και υποκινητή του αγώνα τους. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της επικίνδυνής άγνοιας τους είναι ότι, όχι απλά δεν γνώριζαν τις εθνικότητες τους (ενώ τη πρώτη μέρα της κατάληψης ισχυρίστηκαν ότι είχαν στα χέρια τους τις υποθέσεις και των 35), αλλά ούτε είχαν ιδέα για την επί ενάμιση μήνα παρουσία τους στη κεντρικότερη πλατεία της πόλης και κατάλαβαν το πρόβλημά τους μόνο όταν έγινε η κατάληψη στα γραφεία τους. Μάλιστα ειπώθηκε από τα χείλη τους αυτολεξεί, ότι αν ήξεραν ότι οι μετανάστ(ρι)ες δεν ήταν ασφαλείς (αφού είχε προηγηθεί ο ξυλοδαρμός τους από τα ΜΑΤ με παρουσία ακροδεξιών), θα άνοιγαν οι ίδιοι τα γραφεία τους για να τους προστατεύσουν. Επίσης, καθ’ όλη την διάρκεια της επικοινωνίας και των διαπραγματεύσεων που είχαν με τους μετανάστ(ρι)ες (οι οποίες ξεκίνησαν μετά από 6 μέρες κατάληψης και δικιάς τους απραγίας) προσπαθούσαν να ρίξουν την ευθύνη στους λανθασμένους χειρισμούς των δικηγόρων, τους οποίους προσλαμβάνει η ίδια η κυβέρνηση, καθώς και στο ΠΙΚΠΑ, το οποίο απλά προθυμοποιήθηκε να τους στεγάσει για 3 ημέρες, λόγω της στοχοποίησης τους από τους φασίστες και όχι νωρίτερα όταν ήταν εκτεθειμένοι στο κρύο και τη βροχή.

Εφόσον λοιπόν πέρασαν οι πρώτες 6 μέρες ζήτησαν να βρεθούν με αντιπροσωπεία της κατάληψης για να συζητήσουν τα αιτήματα· εδώ αρχίζει το θέατρο του παραλόγου. Ανεύθυνοι άνθρωποι που δεν έχουν ουδεμιά σχέση με την πολιτική και δεν γνωρίζουν καν να την ασκούν, ήρθαν να διαπραγματευτούν με μια ομάδα μεταναστ(ρι)ών -εκ των οποίων και μία 16χρόνη- οι οποίoι τους αποστόμωναν κάθε φορά που τοποθετούνταν. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, τους επισημαίναν συνεχώς ότι δεν είναι η κυβέρνηση ούτε η αστυνομία και δεν μπορούν να υλοποιήσουν κανένα από τα αιτήματα τους. Ταυτόχρονα όμως, ενημέρωναν τους μετανάστ(ρι)ες ότι θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν την κατάσταση ώστε να απελευθερωθεί ο Hessam και υποστήριξαν ότι είχαν επικοινωνία μαζί του και ότι είναι υγιής. Επίσης, τους ενημέρωσαν ότι προκειμένου  να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους πρέπει να επιστρέψουν στην Μόρια, ώστε να αποχωρήσουν μαζί με τους 3000 μετανάστ(ρι)ες που έπεται να απεγκλωβιστούν το επόμενο διάστημα από το νησί. Σ’ αυτό το σημείο έγινε ξεκάθαρο από τους μετανάστ(ρι)ες ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Μόρια, καθώς απειλείται η ζωή τους. Φανερώνεται, όμως, ότι η επιστροφή στην Μόρια δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα πολιτικό παιχνίδι με σκοπό να λήξει η κατάληψη, καθώς δεν είναι υποχρεωτική η συνεχής παρουσία τους στο στρατόπεδο προκειμένου να αποχωρήσουν από τη Λέσβο.

Στη συνέχεια ο βουλευτής Λέσβου τους έδειξε φωτογραφίες από τις φυλακές της Παγανής πριν 5 χρόνια καθώς επίσης τους περιέγραψε πως ήταν οι φυλακές κατά τη διάρκεια της χούντας. Αυτή ήταν μια απέλπιδα προσπάθεια να αποδείξουν ότι η τωρινή κυβέρνηση έχτισε “καλές φυλακές” σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις των οποίων οι φυλακές ήταν χειρότερες. Το κέντρο κράτησης της Μόριας εν έτη 2017 είναι ένα στρατόπεδο όπου ναι μεν υπάρχει “ελεύθερη” είσοδος και έξοδος αλλά καθημερινά γίνονται ξυλοδαρμοί από μπάτσους, οι άνθρωποι υποσιτίζονται, στοιβάζονται 7000 σε έναν χώρο που δεν μπορεί να υποστηρίξει παραπάνω από 2000 και οδηγεί τους ανθρώπους στον κανιβαλισμό και την παρανομία προκειμένου να επιβιώσουν. Εξαιρετική είναι η συνεργασία των μπάτσων με την μαφία μέσα στο στρατόπεδο για την διακίνηση ναρκωτικών, την σεξουαλική εκμετάλλευση ενηλίκων και ανηλίκων.

Το επόμενο πρωί,  Σάββατο 2/12, ομάδα μεταναστ(ρι)ών από την κατάληψη μαζί με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Πάλλη επισκέφθηκαν στο αστυνομικό τμήμα τον κρατούμενο Hessam. Εκεί ενημέρωσε ο κρατούμενος ότι δεν είναι καλά στην υγεία του, καθώς είναι αποδυναμωμένος από την απεργία πείνας που πραγματοποίησε και παθαίνει κρίσεις επιληψίας, σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίστηκαν το προηγούμενο βράδυ οι συριζαίοι. Κατά τη διάρκεια αυτών των κρίσεων οι μπάτσοι αρνιόντουσαν να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο, μέχρις ότου υπήρξε μαζική διαμαρτυρία των συγκρατούμενών του. Πέρα από τα παραπάνω ο βουλευτής Γιώργος Πάλλης με την ιδιότητα του φαρμακοποιού ισχυρίστηκε ότι η κατάσταση του Hessam είναι καλή. Εκτός δηλαδή από άχρηστους πολιτικούς έχουμε και φαρμακοποιούς που το παίζουν γιατροί. Στο τέλος της συνάντησης ο αστυνομικός διοικητής χαιρέτησε τους μετανάστες και η 16χρονη μετανάστρια τον ρώτησε «γιατί το παίζεις φίλος μου, ενώ εσείς οι αστυνομικοί ήσασταν αυτοί που μας ξυλοκοπήσατε πριν μια εβδομάδα;», ο αστυνομικός  διοικητής απάντησε πως δεν το έκανε εκείνος αυτοπροσώπως κι ότι λυπάται για αυτό που συνέβη και τότε εκείνη του απάντησε «εγώ λυπάμαι για εσάς».

Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε δεύτερη συνάντηση παρουσία της προέδρου της ΜΚΟ «Ηλιαχτίδα» Βασιλική Ανδρεαδέλλη στα καινούρια πολιτικά γραφεία του Σύριζα, που είναι μια καφετέρια ένα στενό πάνω από την κατάληψη. Εκεί οι συριζαίοι παρουσία του πολιτικού εκπροσώπου Πάνου Λάμπρου έκαναν ξεκάθαρο για ακόμη μια φορά ότι δεν διαπραγματεύονται με την κυβέρνηση αλλά με το πολιτικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια προσπάθησαν να κάνουν μια πολιτική ντρίμπλα που θα μπορούσε να κάνει και μαθητής Β’ Δημοτικού. Προσπάθησαν δηλαδή να στρέψουν τους μετανάστ(ρι)ες της Μόριας ενάντια στους 35 της κατάληψης, υποστηρίζοντας πως διεκδικούν μόνο για τους εαυτούς τους, ενώ η κυβέρνηση διεκδικεί για όλους τους εγκλωβισμένους μετανάστες. Εκτός από το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι 35 δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Μόρια γιατί απειλείται η ζωή τους, θεώρησαν ότι εμείς θα ήμασταν τόσο αφελείς ώστε να προσθέσουμε ως αίτημα για την λήξη της κατάληψης να κλείσει μια φυλακή που είναι θεσμοθετημένη από την Ε.Ε. ή ότι θα πλανιόμασταν πιστεύοντας πως μπορεί να απελευθερώσει αυτή η κατάληψη 7000 έγκλειστους που βρίσκονται αυτήν την στιγμή στην Μόρια.

Πριν λήξει η συνάντηση τους ενημέρωσαν ότι την Τρίτη 5/12 λήγει το συμβόλαιο των γραφείων,  ενώ  γνωρίζουμε και γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο, αλλά είναι διατεθειμένοι να λήξουν οι ίδιοι το συμβόλαιο ώστε να μην πάρουν την πολιτική ευθύνη ενδεχόμενης εκκένωσης της κατάληψης. Γελοίο ενδεχόμενο αφού είτε απεμπλακούν από το συμβόλαιο είτε όχι, η πολιτική ευθύνη της εκκένωσης βαραίνει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, ως κεντρική απόφαση των πολιτικών οργάνων του κόμματος, όπως και η απέλαση των μεταναστ(ρι)ών που αγωνίζονται μέσω αυτής της κατάληψης.

Με το πέρας αυτής της συνάντησης, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν να τους πάρουμε και στα σοβαρά συνέχισαν να συζητούν για την εξέλιξη της κατάληψης στην καφετέρια -που πλέον αποτελεί τα πολιτικά τους γραφεία- χωρίς να περάσει καν από το μυαλό τους ότι αυτές οι συζητήσεις θα μπορούσαν να φτάσουν στα αυτιά μας. Κατά την διάρκεια της συζήτησης από τα τζιμάνια της κυβέρνησης ειπώθηκε ότι δεν επιθυμούν να μεταφέρουν τους αγωνιζόμενους μετανάστες όλους μαζί, όπως αναφέρεται στα αιτήματά τους, αλλά προτιμούν να τους διασπάσουν σε μικρότερες ομάδες. Με πιο απλά λόγια, διαίρει και βασίλευε. Μία πρόταση που καθόλου δεν μας βρίσκει προ εκπλήξεως, καθώς είναι γνωστό ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν ήδη δώσει αγώνες και υπάρχει ο φόβος πως εκεί που θα μεταφερθούν, θα πυροδοτήσουν νέους αγώνες ντόπιων και μεταναστών. Σαν πρόσθετο μέτρο καταστολής της κατάληψης και του αγώνα σκέφτονται την Δευτέρα 4/12 να διακόψουν την παροχή  νερού και ρεύματος στα κατειλημμένα γραφεία, εφαρμόζοντας την ίδια πολιτική με εκείνη που εφαρμόζεται σε τόσες οικογένειες σε όλη τη χώρα.

Αυτή είναι η κυβέρνηση της “αριστεράς” και της προόδου που υπογράφει το ένα μνημόνιο μετά το άλλο και καταστέλλει κάθε αγώνα που παρεμποδίζει την πολιτική της. Είμαστε αποφασισμένοι και προετοιμασμένοι για κάθε μορφή καταστολής και δεν μας φοβίζουν οι έμποροι ελπίδας. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλά, κοινούς αγώνες ντόπιων και μεταναστών ενάντια σε όσους διαπραγματεύονται εις βάρος των ζωών μας.

Υ.Γ.: Κατά την συγγραφή αυτού του κειμένου οι φόβοι της κυβέρνησης που αναλύονται παραπάνω έγιναν πραγματικότητα, καθώς ομάδα μεταναστών διαφορετικών εθνικοτήτων κατέλαβε την πλατεία Σαπφούς και απομονώθηκε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα με τις συλλήψεις των μεταναστών από την αστυνομία.

 

Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων της κατάληψης

 

Μέχρι και το γκρέμισμα και της τελευταίας φυλακής – στρατοπέδου

 

Να ανοίξουν τα χερσαία σύνορα για να σταματήσουν οι πνιγμοί ανθρώπων στο αιγαίο

 

Ρήξη της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας που μετατρέπει τα νησιά σε γκρίζες ζώνες

 
Αλληλέγγυοι-ες της κατάληψης των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *