About us

105FM
Eλεύθερα Kαι Aυτοοργανομένα

Μέσα από τα μικρόφωνα επιλέγουμε να πάρουμε θέση ενάντια στο υπάρχον, επειδή το αντιλαμβανόμαστε ως άμεση και επιτακτική ανάγκη.

Μέσα από το αυτοοργανωμένο ραδιόφωνο, επιλέγουμε να χτίσουμε τις δικές μας δομές, καταλαμβάνοντας και απελευθερώνοντας τη ραδιοφωνική συχνότητα των 105 μεγάκυκλων, χωρίς χορηγούς και άδειες, μακριά από κάθε λογική κέρδους και ανάθεσης, παίρνοντας την πληροφορία στα χέρια μας. Προτάσσοντας την ανεμπόδιστη ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της ελευθερίας κάθε ατόμου, προωθούμε και στηρίζουμε την D.I.Y. κουλτούρα και πράξη, ως ένα εργαλείο αποδόμησης της καπιταλιστικής-κρατικής λογικής και ως μέσο πολιτικής προπαγάνδισης και ζύμωσης στη βάση της κοινωνίας.

Το ραδιόφωνο είναι ένα μέσο που κατεξοχήν απευθύνεται στην κοινωνία, έτσι μέσα από αυτό επιδιώκουμε την διάχυση του ριζοσπαστικού λόγου και σκέψης, υψώνοντας τις φωνές μας στα διάφορα κοινωνικοπολιτικά θέματα τοπικού, αλλά και παγκόσμιου χαρακτήρα, αντιλαμβανόμενοι/ες το μέγεθος των κοινωνικών προβλημάτων, μιας και η εξουσία δεν γνωρίζει σύνορα.

Ζώντας «στην εποχή της πληροφορίας» αντιλαμβανόμαστε ότι η ελεύθερη ενημέρωση και διάχυση της πληροφορίας είναι μείζονος σημασίας. Για αυτό το λόγο επιλέγουμε την αντιπληροφόρηση, μέσα σε μια κοινωνία αστικής παραπληροφόρησης, για να αντιπαρατεθούμε στην προσπάθεια χειραγώγησης του ατόμου και της κοινωνίας
από τα καθεστωτικά Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης.

Διοχετεύουμε την πληροφορία με έναν ελεύθερο και αδιαμεσολάβητο τρόπο, τέτοιο ώστε να ακούγονται οι φωνές και τα προτάγματα των από τα κάτω, αλλά και να υπάρχει η δυνατότητα κριτικής και ανάλυσης για την όποια κατάσταση επικρατεί. Έτσι σπάμε το μονοπώλιο της πληροφορίας από τα καθεστωτικά, που χρησιμοποιούν την είδηση για την αναπαραγωγή του υπάρχοντος κοινωνικοπολιτικού συστήματος, διατηρώντας έτσι την ύπαρξή τους.

Είμαστε ένα πολύμορφο εγχείρημα, όπου το κάθε άτομο διατηρεί την δικιά του πολιτική ταυτότητα και δράση. Λειτουργούμε ατομικά, αλλά και συλλογικά στη βάση της κοινωνίας. Προτάσσουμε την ομοφωνία ως τον συλλογικό τρόπο λήψης των αποφάσεων μέσα στο σταθμό, λειτουργώντας αντιιεραρχικά και οριζόντια, ενάντια σε κάθε εξουσία, ρατσισμό, σπισισμό, εθνικισμό και σεξισμό.

Επιδιώκουμε την διάχυση των ριζοσπαστικών ιδεών και προταγμάτων.
Σπάμε την υπάρχουσα σχέση πομπού-δέκτη, κάνουμε τις φωνές μας όπλο για την κατάκτηση της ελευθερίας.

 

Αντί προλόγου ή ένας τρόπος να γνωριστούμε…

Ο 105fm είναι ένα ελεύθερο και αυτοοργανομένο διαδικτυακό μέσο. Δημιουργήθηκε μετά από την επιθυμία ατομικοτήτων να εδραιώσουν έναν φορέα αντιπληροφόρησης στην Λέσβο. Στα πολλά χρόνια λειτουργιάς του υπήρξαν διάφορες αλλαγές στην σύσταση του. Η παρούσα πολιτική συνέλευση είναι αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, μετά από ένα διάστημα αναδιοργάνωσης,  λόγω ζητημάτων (τεχνικών και μη).

Είμαστε οι διαφορετικές φωνές που κραυγάζουν για ελευθερία στο εδώ και τώρα. Ενωθήκαμε με κοινό σκοπό, την αντιπληροφόρηση, την ανάδειξη της αυτοοργάνωσης και την προώθηση της D.I.Y. κουλτούρας και ψυχαγωγίας. Μια προσπάθεια να ανακτήσουμε την ίδια μας την καθημερινότητα.

Σε ένα κόσμο που κυριαρχεί η εσκεμμένη παραπλάνηση, η κουλτούρα του φόβου και της αδράνειας, η εμπορευματοποίηση και στρατικοποίηση του βίου μας, εμείς απαντάμε με οριζόντια, αντι-ιεραρχική δομή στον τρόπο οργάνωσης που επιλέγουμε για να συνυπάρχουμε. Η αντιπροσώπευση για εμάς αποτελεί μια ακόμα λογική ανάθεσης στις σάπιες – κενές νοήματος – σχέσεις του οικονομικό-πολιτικού συστήματος που μας περιβάλει.

Προσπαθώντας να ξεπεράσουμε, να κατανοήσουμε, να δράσουμε ενάντια στους υλικούς και άυλους μηχανισμούς επιβολής που εμπερικλείονται στις εξουσιαστικές σχέσεις, όπως το κράτος,  η θρησκεία, η ηθική, η  αφαίρεση λόγου, η αναπαραγωγή στερεοτύπων, η λογική της δημιουργίας πολιτικών πατέρων και ακολούθων, προτάσσουμε την συνδιαμόρφωση στο πλαίσιο της πολυμορφίας- πολυφωνίας.

Για εμάς η πολυμορφία αποτελεί διαδικασία που διαμορφώνει τα άτομα- μέλη, καθώς και την ίδια την συνέλευση. Στόχος μας είναι η εδραίωση ενός συλλογικού εγχειρήματος που συγκροτείται ενάντια στον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον εθνικισμό, τον σεξισμό, τον σπισισμό, καθώς και πάσης φύσεως ρητορικές μίσους.

Γιατί ραδιόφωνο; Στην εποχή της εικόνας, της υπερσυσσώρευσης προπλασμένων παραπλανητικών πληροφοριών και της κατασκευής θεαμάτων με στόχο το κέρδος,  μοναδική κυρίαρχη άξια αποτελεί η προσωπική προβολή. Το ραδιόφωνο ως απαξιωμένο μέσο επικοινωνίας, επανοηματοδοτείται στα χέρια μας, ως τρόπος ανάδειξης της αντιπληροφόρησης, της αντιεμπορευματοποιημένης και αδιαμεσολάβητης από την βιομηχανία της κουλτούρας τέχνης.

Μέσα από εκπομπές λόγου, μουσικής, δελτίων που ενημερώνουν για τα πολιτικά και κινηματικά τεκταινόμενα, αντιτασσόμαστε στο γενικευμένο κλίμα κομφορμισμού και απάθειας.

Είμαστε ανοιχτοί σε οποίον/όποια επιθυμεί να εκφράσει οποιαδήποτε κινηματική δράση, ατομικά ή συλλογικά, μέσω της χρήσης του σταθμού.

Να συναντηθούν οι φωνές μας στον δρόμο για την επανάκτηση της αυτονομίας μας. Σε έναν κόσμο αφόρητης ησυχίας…

Είναι η μελωδία της οργής που μας ενώνει…
105FM